Tactica

Fiecare manager din lume este diferit, şi fiecare în parte adoptă tactici diferite care se potrivesc stilului de joc al echipei proprii şi, de asemenea, al adversarilor întâlniţi pe teren.

Pagina Selectarea Echipei vă permite şi să modificaţi stilul de joc al echipei şi să selectaţi jucătorii potriviţi pentru poziţiile fixe cum ar fi Lovituri libere sau Cornere.

Primul lucru la care ne uităm este formaţia echipei. Aceasta este extrem de importantă, formaţia selectată reflectă cum va juca echipa în meciuri, dacă va fi mai puternică în atac sau în apărare ş.a.m.d.

Pentru a selecta o nouă formaţie daţi click pe săgeata unde este afişată formaţia curentă (dreapta jos) şi alegeţi formaţia dorită.

Pe scurt formaţiile pot fi definite astfel:

5-4-1 - Formaţie prioritar defensivă.
5-3-2 - Suportă şi joc defensiv şi ofensiv.
4-5-1 - Formaţie prioritar defensivă.
4-4-2 - Cea mai folosită formaţie în fotbalul real de azi, suportă şi joc defensiv şi ofensiv, se bazează pe un mijloc bun.
4-3-3 - Formaţie prioritar ofensivă.
4-2-4 - Formaţie foarte ofensivă, dar foarte apropiată de 4-4-2, cu extremele oarecum mai îndepărtate.
3-6-1 - Dominarea mijlocului, merge bine şi defensiv şi ofensiv cu mijlocaşii potriviţi.
3-5-2 - Suportă şi joc defensiv şi ofensiv.
3-4-3 - Formaţie ofensivă.

Tot în acelaşi loc puteţi alege responsabilităţile, adică selectarea anumitor jucători pentru anumite situaţii. După cum se vede sunt 5 poziţii cheie şi fiecare ar trebui să fie atribuită anumitor jucători din primul 11.

Fiecare dintre acestea necesită anumite atribute de la jucătorul ales, aşa că alegeţi cu grijă (este indicat să verificaţi statistica jucătorilor mai întâi). Un ghid rapid este prezentat mai jos:

Căpitan - Alegeţi un jucător în vârstă şi cu experienţă. Nu este indicat să aveţi căpitan un jucător tânăr.
Lovitură liberă (jumătatea proprie) - Alegeţi un jucător cu atributul Pase mare.
Lovitură liberă (jumătatea adversă) - Alegeţi un jucător cu atributele Pase şi Şut mari.
Corner - Alegeţi un jucător cu atributul Pase mare.
11 metri - Alegeţi un jucător cu atributul Şut mare şi cu Experienţă.

După efectuarea selecţiilor, daţi click DIN NOU pe "Salvează echipa, tactica şi responsabilităţile" pentru a le activa.

Stilul de joc vă permite să alegeţi felul în care tratează echipa jocul când are mingea în posesie. Echipele engleze foloseau în trecut mai mult Mingi Lungi, în timp ce echipele braziliene jucau cu Pase Scurte (continental). Actualmente multe echipe au adoptat o combinaţie între cele două, de aici şi opţiunea Mixed.

Următoarea opţiune permite selectarea modului în care jucătorii "intră la minge". Sunt trei opţiuni posibile: Dur, Normal şi Uşor. Este important de selectat cu grijă această opţiune, deoarece afectează modul în care se produc accidentările, şi poate cauza penalizarea cu cartonaşe roşii mult mai des. Este de bun simţ ca, în meciurile amicale, să se folosească numai  Tackling Uşor.

Şuturile vă permit, ca manager, să determinaţi de unde va încerca echipa să şuteze la poartă. Opţiunile sunt simplu de înţeles, dar reţineţi: deşi setarea Tragere de voie va crea mai multe şuturi la poartă, abilitatea de a înscrie de la distanţă fiind mai redusă, există riscul ca adversarul să obţină mingea mai des datorită şuturilor ratate. Totuşi, dacă echipa are probleme în depăşirea fundaşilor adverşi iar numărul de ocazii la poartă nu este destul de mare, este de preferat setarea şuturilor de voie sau Aproape de Gol decât Doar când este sigur. Această ultimă opţiune, deşi asigură un procent foarte mare de şuturi pe spaţiul porţii, va scădea numărul total de ocazii la poartă.

Presiunea reprezintă modul de abordare al meciului, cu o atitudine ofensivă sau defensivă. Eficienţa şi succesul presiunii alese este dependentă de atributele echipei cu aceleaşi nume (vezi Antrenament de echipă, atac/apărare/contra-atac) şi de cât de bună este echipa adversă.

De asemenea, pasul la offside este efectat de atributul de echipă cu acelaşi nume. Această opţiune vă permite să specificaţi dacă fundaşii vor aplica această schemă în joc sau nu.

Pentru cei nesiguri despre cum funcţionează offside-ul:

Un jucător poate fi "prins" în offside (afară din joc) dacă este surprins de arbitrul de tuşă mai apropiat de poarta adversă decât penultimul adversar în momentul în care este efectuată o pasă către el. Un jucător poate fi penalizat (de obicei cu o lovitura liberă pentru echipa adversă) şi dacă, fiind în offside, atinge mingea sau încearcă să obţină un avantaj datorită poziţiei lui pe teren. Pe scurt, un atacant trebuie să aibă "în faţa lui" un fundaş în momentul în care i se trimite o pasă.

Odată efectuate toate selecţiile dorite acestea trebuie activate DIN NOU cu un click pe "Salvează echipa, tactica şi responsabilităţile".

Submitted by jijikent on 2008, March 5 - 1:39pm.